Hyppää sisältöön

Lapsen oikeuksista on huolehdittava myös poikkeustilan jälkimainingeissa 

Politiikka & Yhteistyö
Uutiset
17.06.2020
Lapsen oikeuksista on huolehdittava myös poikkeustilan jälkimainingeissa 

Viime vuonna  tuli kuluneeksi kolmekymmentä vuotta siitä, kun YK:n yleiskokous hyväksyi lapsen oikeuksien sopimuksen, jonka Suomi aikanaan ratifioi ensimmäisten joukoissa. Lapsen oikeudet olivat vahvasti agendalla koko vuoden 2019 keskusliiton toiminnassa. Tänä vuonna lapsen oikeuksien toteutumista haastavat poikkeustilanteen aikaansaamat muutokset ja patoutunut palvelutarve. 

Lastensuojelun Keskusliiton sääntömääräinen kevätkokous järjestettiin poikkeuksellisesti etäkokouksena 17.6.2020. Kevätkokous hyväksyi keskusliiton vuosikatsauksen vuodelta 2019 ja se on nyt julkaistu verkossa. Vuosikatsauksesta löytyvät keskusliiton keskeiset toiminnan ja talouden tunnusluvut sekä katsaus vuoden keskeisimpiin tapahtumiin ja toimintoihin. 

Keskusliitolle vuosi 2019 oli monella tapaa tuloksekas. Lapsen oikeuksien viikon teemana oli oikeus olla oma itsensä ja viikko näkyi laajalti kouluissa, varhaiskasvatuksessa ja vapaa-ajan toiminnoissa. Keskusliitto julkaisi yhdessä WSOY:n kanssa kirjan Minä jaksan tämän päivän – tarinoita lastensuojelusta 

Yhdessä muiden lapsi- ja perhejärjestöjen kanssa keskusliitto teki vahvaa vaikuttamistyötä lapsen oikeuksien puolesta muun muassa eduskuntavaaleissa, hallitusohjelmaan vaikuttamisessa sekä Al Holin leirin lasten oikeuksien turvaamiseksi. Lapsistrategian valmistelu käynnistyi ja keskusliitto antoi ensimmäiset politiikkasuosituksensa. Sisäistä toimintaa vahvistettiin laatimalla osallisuusstrategia sekä ympäristöeettiset periaatteet. 

Vuosi 2020 toi mukanaan yllättäviä haasteita 

Vuoden 2019 päätyttyä lasten ja perheiden tilanteessa saatiin nähdä isoja ja yllättäviä muutoksia. COVID-19-viruksen aiheuttama poikkeustila asetti perheet tiukille ja lisäsi niissä koettua stressiä ja taloudellista niukkuuttakin. Lastensuojelun Keskusliiton koordinoiman Kaikille eväät elämään -avustusohjelman toteuttaman selvityksen perusteella Suomessa on nyt noin 55 000 uutta niukkuudessa elävää lapsiperhettä, mikä tarkoittaa noin 100 000 lasta. Järjestökentällä kannetaan nyt huolta lasten ja perheiden hyvinvoinnista koronakriisin jälkimainingeissa, ja erityisesti niistä ihmisryhmistä, joille verkossa toimiminen ei onnistu.  

– Koronatilanne syvensi erityisesti niiden perheiden ahdinkoa, joilla oli jo ennen poikkeustilannetta tuen tarvetta. Tilanne on saattanut synnyttää patoutunutta palveluntarvetta, sanoo Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Hanna Heinonen. 

Poikkeustilalla on ollut vaikutusta myös järjestöjen omaan toimintaan ja rahoituksen jatkuvuuteen. Noin kolmasosalla Lastensuojelun Keskusliiton jäsenistä poikkeustilanne on vaikuttanut toimintoja vähentävästi, mutta jopa 86 prosentilla se on myös tuonut toimintaan jotain uutta ja pysyvää. Uusia tapoja auttaa on kehitetty ja virtuaalisen tuen muotoja on otettu käyttöön. Järjestöissä on pistetty myös merkille, että ihmisten auttamisinto on poikkeustilan aikana ollut poikkeuksellisen suurta 

Laajemmat vaikutukset lasten elämään tulevat kunnolla näkyviin vasta rajoitustoimien purkamisen jälkeen. On ensiarvoisen tärkeää, että perheiden hyvinvoinnista huolehditaan koronakriisin jälkimainingeissa. 

  • Lue LSKL:n vuosikatsaus verkossa täällä. 

Lastensuojelun Keskusliiton sääntömääräiseen kevätkokous järjestettiin 17.6.2020 poikkeuksellisesti etäkokouksena. Kokoukseen osallistui yhteensä 43 yhdistyksen jäsenyhteisöjen edustajaa. Jäsenille esiteltiin keskusliiton vuosikatsaus edelliseltä vuodelta ja hyväksyttiin vuoden 2019 tilinpäätös. Vuosikatsaus löytyy osoitteesta https://vuosikatsaus.lskl.fi/ (vain sähköisenä).  

Lisätietoja: 

Hanna Heinonen, toiminnanjohtaja, hanna.heinonen(a)lskl.fi, p. 040 838 4027

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje