Hyppää sisältöön

Kiltti presidentti, anna ääni lapsille!

Politiikka & Yhteistyö
Osallisuus
Blogit
15.01.2024
Kiltti presidentti, anna ääni lapsille!

Lasten näkökulmasta presidentti on useimmiten juuri se poliitikko, joka parhaiten tunnetaan ja tunnistetaan. Anna ääni lapselle -kampanja tarjosi lapsille eri puolilla Suomea mahdollisuuden kysyä presidenttiehdokkailta kinkkisiä kysymyksiä sekä kommentoida vastauksia. Arvaisitko, kenen idoli on Ludwig Wittgenstein ja kuka osaa laskea päässään 350+721? Entä mitä ehdokkaat aikovat tehdä, ettei rosvoja tule?

Me Lastensuojelun Keskusliitossa olemme tehneet töitä jo pitkään lasten osallisuuden lisäämiseksi yhteiskunnallisessa keskustelussa. Koordinoimme Anna ääni lapselle -kampanjaa, joka yli neljänkymmenen lapsi- ja perhejärjestön voimin tarjoaa päättäjille tietoa siitä, miten lapsen oikeudet tulee päätöksenteossa huomioida. Järjestimme Valtioneuvoston valtauksen ja lasten istunnon (valtioneuvosto.fi) vuonna 2019 sekä Lasten vaalipaneelit yhdessä HS Lasten uutisten kanssa kuntavaalien alla 2021 sekä eduskuntavaalien alla 2023 (hs.fi).

Olemme myös seuranneet ilolla asenneilmaston muutosta: vielä joitakin vuosia sitten jouduimme vakuuttelemaan päättäjiä siitä, että lapsillekin voi puhua politiikkaa, mutta nyt lapsille suunnattuja yhteiskunnallisia ulostuloja ei enää ihmetellä. Edellinen hallitus järjesti lasten omia tiedotustilaisuuksia ja valtioneuvoston Lasten istunnot ovat vakiintuneet osaksi Lapsen oikeuksien viikkoa. Myös kaupalliset toimijat ovat ottaneet mallia ja esimerkiksi Nelosen Luokan edessä -ohjelmassa lapset saavat tentata ehdokkaita vaalien alla.

Anna ääni lapselle -kampanjassa kysyimme lapsilta eri puolilla Suomea, mitä he haluaisivat presidenttiehdokkailta kysyä. Ehdokkaat saivat valita lasten listalta kolme kysymystä, ja lapset saivat myös arvioida heidän vastauksiaan. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti lapsella on oikeus saada tietoa ikätasolleen sopivalla tavalla, mutta myös ilmaista oma mielipiteensä. Osallisuuteen kuuluu se, että lasta kuunnellaan, eikä hänelle aina vain kerrota ja aikuisselitetä. Ihan jokaisen aikuisen tulisi osata kuulla lähellään kasvavien lasten ajatuksia ja ihmettelyn aiheita ja huomioida ne. Tätä kautta syntyvällä osallisuuden kokemuksella on iso merkitys siinä, miten lapsi kasvaa yhteiskunnan jäseneksi ja uskomaan omiin kykyihinsä ja ajatuksiinsa.

Lapsia presidenttiehdokas kiinnostaa erityisesti ihmisenä: mistä kouluaineista ja mistä ruuasta hän on pitänyt, arvostaako hän enemmän Messiä vai Ronaldoa, mihin Harry Potter -tupaan hän lajittelisi itsensä. He hakevat kysymyksillään samastumispintaa ja ihmistä julkisuuskuvan takana. Ehdokkaat valitsivat kysymyksiä ihanasti laidasta laitaan: huomiota sai niin kolmevuotiaan Edvinin salaperäinen Super-Tag -hahmo kuin 16-vuotiaan Joelin ajankohtainen pohdinta siitä, tuleeko Suomen aina noudattaa kansainvälisiä sopimuksia.

Suosituin kysymys, jonka ehdokkaat valitsivat, oli ”Kuinka parantaisit maailmaa”, jonka kysyi 11-vuotias Aliisa Espoosta. Siihen vastasi ehdokkaista viisi. He keskittyisivät erityisesti rauhan rakentamiseen sekä ilmastonmuutoksen torjumiseen – ja lapset olivat omissa kommenteissaan samaa mieltä paremman maailman rakennuspalikoista. Tässä on jo hieno dialogin alku.

Kaikki lasten kysymykset löydät tämän sivun lopusta. Arvostamme valtavasti sitä, että ehdokkaat löysivät hektisistä kampanja-aikatauluistaan hetken lapsille, kuka junasta, kuka kokousten välissä, kuka mistäkin!

Presidentti on lapsille julkkis ja suunnannäyttäjä

Presidentin valtaoikeuksia on kuluneiden vuosikymmenten aikana kavennettu ja presidentille kuuluneita tehtäviä on siirretty eduskunnalle, valtioneuvostolle ja erityisesti pääministerille. Silti lapsille presidentti on lähes aina juuri se poliitikko, jonka he parhaiten tuntevat. Myös aikuisia presidentinvaalit kiinnostavat: niissä äänestetään ahkerammin kuin esimerkiksi kunta- tai EU-vaaleissa. Suuret ikäluokat eli niin kutsutut boomerit käyttävät ääntään eniten, ja heikoiten uurnille saadaan yleensä nuorimpia äänestysvelvollisia. Jos ja kun haluamme saada äänestysprosentin nousemaan, meidän kannattaa innostaa tulevia äänestäjiä seuraamaan politiikkaa jo ennen äänestysikää.

Elämme aikaa, jossa valtiontalouden tasapainottamiseksi on tehty monia perheiden arkea rankasti koettelevia päätöksiä ja uhkanamme on lapsiköyhyyden lisääntyminen. Käyttämämme kieli on koventunut ja esimerkiksi yleisiä ja yhtäläisiä ihmisoikeuksia kyseenalaistetaan jopa poliitikkojen taholta. Yhä useampi lapsi ja nuori on kokenut syrjintää ja pitää kasvuympäristöään turvattomana (lapsenoikeudet.fi). Lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnista ja tulevaisuususkon säilymisestä ollaan syystäkin huolissaan.

Lapsille presidentti on ennen kaikkea keulakuva ja arvojohtaja – megajulkkis, jonka puoliso, jälkikasvu ja lemmikitkin saavat osansa julkisuudesta. Myös presidentin puolisolla on perinteisesti ollut arvojohtajan viittaa hartioillaan, ja usein juuri häneltä on löytynyt aikaa ja huomiota pienimmille ihmisillemme. Jenni Haukio on profiloitunut Unicefin suojelijana ja Pentti Arajärvi, Lastensuojelun Keskusliiton pitkäaikainen puheenjohtaja, on tunnettu aktiivisena lapsen oikeuksien puolestapuhujana.

Presidentillä on mahdollisuus nostaa esille aiheita, joihin muut poliitikot eivät välttämättä pysty ottamaan kantaa. Lapsille ja nuorille presidentti voi luoda toivoa tulevaisuuteen ja parempaan maailmaan. Hän voi olla se, joka muistuttaa sekä lapsia että aikuisia siitä, että jokaisella ihmisellä, jokaisella lapsella on väliä, eikä ainoastaan osalla meistä, ja että sillä on väliä, kuinka toisillemme ja toisistamme puhumme, sillä kieli rakentaa maailmaa. Hän voi näyttää esimerkkiä tuleville sukupolvillemme.

Kuka ikinä valituksi tuleekaan, me toivomme, että hän pitää seuraavalla kuusivuotiskaudella mielessään ja puheissaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja oikeudet. Me pyydämme, että tuleva presidentti heti alusta alkaen kuulee ja kuuntelee nuorimpia neuvonantajiaan.

PS: Anna ääni lapselle -kampanjan sivustolta löydät pian kaikki presidenttiehdokkaiden videot sekä valtavasti tietoa lapsen oikeudet huomioivasta päätöksenteosta! Julkaisemme videot aakkosjärjestyksessä, yhden päivässä 15.1. lukien, joten kaikki videot löydät sivustoltamme 23.1.2024 mennessä.

Lasten kysymykset presidenttiehdokkaille:

  • Miten haluaisit auttaa maailmaa? (Aliisa, 11, Espoo)
  • Ketä äänestäisit presidentiksi, jos et voisi äänestää itseäsi? (Leevi, 17, Helsinki sekä Jasper, 12, Helsinki)
  • Mihin Harry Potter -tupaan lajittelisit itsesi? (Iina, 11, Espoo)
  • Mitä aiot tehdä, että rosvoja ei tule? (Eino, 4, Hämeenlinna)
  • Miksi juuri sinut pitäisi valita presidentiksi? (Juho, 12, Oulu)
  • Paljon on 350+721? (Lukas, 7, Helsinki)
  • Jos joku on super ledsen (surullinen), niin olisitko sinä niin kuin Super-Tag, joka voi auttaa? (Edvin, 3, Vantaa)
  • Kun edustatte Suomea ulkomailla, niin mitkä ovat niitä suomalaisia perusarvoja, joita tuotte esille? (Elisabeth, 17, Vantaa)
  • Onko ihmisten ja eläinten vapaus sinulle tärkeää? Miten huolehdit siitä? (Urho, 7, Hämeenlinna)
  • Sauli vai Kekkonen? (Matias, 11, Espoo)
  • Kuka oli sinun idoli nuorena? (Ida, 11, Tampere)
  • Messi vai Ronaldo? (Akseli, 8, Tuusula)
  • Mikä oli sun lempikouluruoka lapsena? (Liisi ja Ruusa, 11, Espoo)
  • Mitä muutoksia tekisit, jos sinut valittaisiin presidentiksi? (Sofia, 12, Oulu)
  • Missä määrin Suomen pitäisi noudattaa kansainvälisiä sopimuksia, jos ne ovat Suomen etujen vastaisia? (Joel, 16, Helsinki)
  • Mitä teet sen eteen, että pääset presidentiksi? (Wilhelmina, 11, Tuusula)
  • Mikä on lempiurheilulajisi? (Niilo, 12, Oulu)
  • Mäkkäri vai Hese? (Jade, 11, Espoo)
  • Mikä oli sinun lempi kouluaine lapsena? (Ville, 12, Oulu)
  • Mitä sä teet pressana? (Lukas, 7, Helsinki)

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje