Hyppää sisältöön

Osallisuusviikon vietossa vain mielikuvitus rajana

Osallisuus
Blogit
17.09.2021
Osallisuusviikon vietossa vain mielikuvitus rajana

Osallisuusviikko on jälleen pyörähtänyt käyntiin eri puolilla Suomea. Viikon aikana perheitä kohdataan jalkautumalla kaikkialle missä lapset, vanhemmat ja perheet luontaisesti liikkuvat. Samalla perheille tarjotaan mahdollisuutta vastata kyselyyn ja antaa palautetta alueellisten palvelujen ja lapsiperheille suunnatun toiminnan kehittämiseksi.

Viikko muistuttaa meitä siitä, että meidän tulee säännöllisesti pysähtyä kuulemaan lapsia ja vanhempia, jotta voimme tarjota heille tarpeiden mukaista ja oikea-aikaista tukea. Ilman kohtaamisia ja pysähtymistä perheille tärkeiden asioiden äärelle emme voi tietää mikä on heille tärkeää, tai ymmärtää sitä arkea, jota he elävät.

Tänä vuonna mukaan on ilmoittautunut yli 90 toimijaa ympäri Suomen. Osallistujissa on niin järjestöjä ja yhdistyksiä, seurakuntia, oppilaitoksia kuin kuntia ja kuntayhtymiäkin. Mukana on ammattilaisia, opiskelijoita ja vapaaehtoisia.

Miten Osallisuusviikkoa voi viettää?

Yksi Osallisuusviikon parhaista puolista on se, että sitä voi viettää hyvin monin eri tavoin. Mukana on ammattilaisia, jotka kertovat vanhemmalle kyselystä hänen osallistuessaan lapsensa neuvolakäyntiin tai vaikkapa neuvolan vauvaryhmään. Monessa kohtaamispaikassa, järjestössä ja kunnassa kyselyitä hyödynnetään luontevasti osana omaa toimintaa, esimerkiksi vanhempien tai lasten vertaisryhmissä, perhepiireissä tai perhekerhoissa, kotikäynnillä tai vaikkapa vaunulenkeillä. Myös perhekeskuskoordinaattorit ja perheohjaajat voivat jalkautua esimerkiksi kohtaamispaikkoihin kertomaan perheille kyselyistä.

Syyskuussa myös erilaiset ulkotapahtumat ja -tilaisuudet ovat oiva tapa kohdata perheitä. Muutamista oppilaitoksista joukko oppilaita jalkautuu tapaamaan perheitä puistoihin ja leikkikentille. Osa osallistujista kertoo myös hyödyntävänsä alueella järjestettävää lapsiperheiden tapahtumaa tai syystempausta, jossa perheillä on samalla mahdollisuus täyttää kyselyitä. Myös kauppakeskukset ovat osoittautuneet hyviksi paikoiksi tavata lapsiperheitä.

Perheiden ääni kuuluviin palvelujen kehittämisessä

Osallisuusviikon tärkeimpiä merkityksiä on se, että kyselyiden tulokset kootaan yhteen ja tulokset palautetaan niin alueiden perhekeskuskehittäjille, vanhemmille kuin lapsillekin. Lapset ja vanhemmat antavat arvokasta aikaansa vastatessaan kyselyyn ja saadulla tiedolla on oltava merkitystä alueen perhekeskustoiminnan ja lasten ja perheiden palveluiden kehittämiseen. Vain tällöin osallistumisella on ollut merkitystä.

Lapsilla ja vanhemmilla on myös itsellään paljon halukkuutta osallistua kehittämistyöhön. Parhaillaan käynnissä olevassa vanhempien kyselyssä vastaajilta tiedustellaan, olisivatko he jatkossa halukkaita osallistumaan oman alueensa perhekeskustoiminnan tai lasten ja perheiden palvelujen kehittämiseen. Tähän mennessä vastanneista reilu 40 % kertoo olevansa halukas*. Tämä on aivan hurja määrä asiasta kiinnostuneita ja innokkaita vanhempia! Muistammehan me ammattilaisetkin tarjota tähän riittävästi erilaisia mahdollisuuksia?

Haluatko liittyä mukaan Osallisuusviikon viettoon? – kerron mielelläni lisää!

Kyselyitä on mahdollista hyödyntää 3.10. saakka.

*Vastaavasti vain noin 9 % vanhemmista kertoi, että on osallistunut palvelujen kehittämiseen. On kuitenkin muistettava, että kysely on parhaillaan käynnissä ja tulos voi vielä elää.

Kirjoittaja:
Kaisu Muuronen, hankepäällikkö, Perheet keskiöön! -hanke, Lastensuojelun Keskusliitto

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje