Hyppää sisältöön
Perheet keskiöön!

Osallisuus perhekeskuksissa

Osallisuuden kokemus syntyy siitä, että tulee kuulluksi, kokee, että voi vaikuttaa omaan elämäänsä sekä yhteisiin asioihin ja siitä, että tuntee olevansa merkityksellinen osa kokonaisuutta. Osallisuuden lähtökohta on aito ja arvostava kohtaaminen ja kuuleminen sekä näkemysten ja tarpeiden selvittäminen.

Perheet keskiöön! – hankkeen Osallisuusviikko-toimintamalli tukee vanhempien osallisuutta ja kuulemista lapsiperheille suunnatussa toiminnassa, tuessa ja palveluissa. Lisäksi olemme koostaneet materiaalia, jonka kautta ammattilaiset voivat vahvistaa lapsen mukanaoloa ja osallisuutta perhekeskustoiminnan kehittämisessä.

Osallisuusviikko

Osallisuusviikko-toimintamalli on konkreettinen työkalu lapsiperheiden kanssa toimiville. Sen avulla lapsilta ja vanhemmilta saadaan palautetta ja tietoa toiminnan kehittämiseksi.

Osallisuusviikon idean mukaisesti vanhempia kohdataan viikon aikana jalkautumalla niin perheiden palveluihin, järjestöjen toimintaan ja kohtaamispaikkoihin kuin ostoskeskuksiin ja asuinalueille – eli kaikkialle missä perheet luontaisesti liikkuvat. Samalla vanhemmilla on mahdollisuus vastata sähköiseen kyselyyn. Myös lapsille ja nuorille on oma kysely, jossa heitä pyydetään arvioimaan toimintaa tai palvelua, johon he osallistuvat.

Vuonna 2021 Osallisuusviikkoa vietetään syyskuussa. Lisäämme sivuille ohjeet viikon viettämiseen sekä viestintämateriaalit lähempänä ajankohtaa.

Vanhempien ja lasten kokemuksia tuen ja palveluiden saatavuudesta, toimivuudesta ja niiden kehittämisestä

Osallisuusviikon aikana toteutettiin sekä lapsille että vanhemmille suunnattuja kyselyitä. Kyselyiden tavoitteena oli selvittää, mitä vanhemmat ja lapset ajattelevat lasten ja lapsiperheiden tuesta, palveluista ja toiminnasta.

Osallisuusviikon 2020 kyselyn tulokset julkaistaan alkuvuodesta 2021.

Katso video vanhempien kyselyn alustavista tuloksista:

Katso Perhekeskuskonferenssin Osallisuusviikko 2020 -video YouTubessa

Millainen on unelmien perhekeskus lasten mielestä?

Katso Unelmien perhekeskus lasten silmin -video YouTubessa

Unelmien perhekeskus tehdään yhdessä

Unelmien perhekeskus

Etsitkö työkaluja kohtaamispaikan arviointiin?

Perheiden kohtaamispaikka

Mikä on Perheet keskiöön! -hanke?

Tutustu hankkeeseen

Sulje