Hyppää sisältöön
Perheet keskiöön!

Osallisuus perhekeskuksissa

Perheet keskiöön! -hankkeen Osallisuusviikko tuo perheiden äänen kuuluviin ja tarjoaa työkaluja lapsiperheiden kanssa toimiville. Sen avulla lapsilta ja vanhemmilta saadaan palautetta ja tietoa toiminnan ja alueellisten palvelujen kehittämiseksi.

Viikon aikana perheitä kohdataan jalkautumalla perheiden palveluihin, järjestöjen toimintaan, kohtaamispaikkoihin tai ostoskeskuksiin ja asuinalueille – eli kaikkialle missä perheet luontaisesti liikkuvat. Osallisuusviikkoon voivat osallistua kaikki, jotka kohtaavat toiminnassaan perheitä, niin järjestöjen, uskonnollisten yhteisöjen kuin kuntien ja alueiden toimijatkin!

Piirroshahmoja: tyttö pyörän kanssa, nainen ja lapsi, mies ja lapsi käsi kädessä. Reunoilla puita.

Vuonna 2021 Osallisuusviikkoa vietettiin 13.-19.9.2021

Tutustu blogiimme ”Osallisuusviikon vietossa vain mielikuvitus rajana”, jossa kerrotaan miten Osallisuusviikkoa vietettiin eri puolilla Suomea.

Lue Osallisuusviikko-blogimme

Vuoden 2021 kyselyt (sulkeutuneet)

Lasten kysely

Lasten kyselyn voi toteuttaa palveluissa ja toiminnassa, joka on lapselle tuttua.  Lapsiystävällisyys on huomioitu kyselyssä mm. Papunet-kuvien avulla. Myös kyselyn kieli on pyritty pitämään yksinkertaisena. Lasten kysely toimii parhaiten pienten ja alakouluikäisten lasten kanssa.

 

Vanhempien kysely

Vanhempien kysely on laajempi ja sitä voidaan hyödyntää erilaisissa palveluissa ja toiminnassa, esimerkiksi perhekeskuksissa, perheiden palveluissa, erilaisissa tapahtumissa ja ryhmissä sekä järjestöjen toiminnassa. Vanhempien kysely on suomeksi, ruotsiksi, venäjäksi, arabiaksi, somaliksi ja pohjoissaamen kielellä.

Kohtaamispaikkojen kysely

Kohtaamispaikkoja koskeva kysely on tänä vuonna oma kokonaisuutensa, jolloin se toimii aiempaa paremmin arvioinnin ja kehittämistyön tukena. Kohtaamispaikkakyselyssä kartoitetaan vanhemman kokemuksia siitä kohtaamispaikasta, jonka toimintaan hän osallistuu.

Tiesitkö?

Osallisuuden kokemus syntyy siitä, että tulee kuulluksi, kokee, että voi vaikuttaa omaan elämäänsä sekä yhteisiin asioihin ja siitä, että tuntee olevansa merkityksellinen osa kokonaisuutta. Osallisuuden lähtökohta on aito ja arvostava kohtaaminen ja kuuleminen sekä näkemysten ja tarpeiden selvittäminen.

Lue lisää Osallisuusviikon vuoden 2020 tuloksista ja vanhempien ja lasten kokemuksista

Osallisuusviikon 2020 aikana toteutettiin sekä lapsille että vanhemmille suunnattuja kyselyitä. Kyselyiden tavoitteena oli selvittää, mitä vanhemmat ja lapset ajattelevat lasten ja lapsiperheiden tuesta, palveluista ja toiminnasta.

Tutustu vuoden 2020 osallisuusviikon tuloksiin: Perheet keskiöön!: Vanhempien kokemuksia tuen ja palveluiden saatavuudesta, toimivuudesta ja niiden kehittämisestä.

Millainen on unelmien perhekeskus lasten mielestä?

Katso Unelmien perhekeskus lasten silmin -video YouTubessa

Unelmien perhekeskus tehdään yhdessä

Unelmien perhekeskus

Etsitkö työkaluja kohtaamispaikan arviointiin?

Perheiden kohtaamispaikka

Mikä on Perheet keskiöön! -hanke?

Tutustu hankkeeseen

Sulje