Outo ja vieras hämmentää, mutta moninaisuus on yhteiskuntamme rikkaus
Moni romani kokee arjessaan syrjintää taustansa vuoksi. Vaatii voimavaroja taistella ennakko-oletuksia vastaan. Avoin suhtautuminen ja oikea tieto voivat kuitenkin vähentää ennakkoluuloja, kirjoittaa vierailijablogissamme Romano Missio ry:n toiminnanjohtaja Tuula Åkerlund.
Olen törmännyt erilaisuudesta johtuviin ennakkoluuloihin koko elämäni ajan. Nuorena aikuisena en päässyt ravintolaan jonkun toisen romanin tekemien töppäilyjen vuoksi. Sisimmässäni tunsin raivoa ja epäoikeudenmukaisuutta. Minua kohdeltiin epäoikeudenmukaisesti siksi, että olen romani.
Ennakkoluulot ja kielteiset asenteet romaneita kohtaan istuvat yllättävän vahvassa. Mielikuvat ja negatiiviset leimat siirtyvät yhä sukupolvelta toiselle.
Jouduin jo lapsuudessani oman erilaisuuteni ja romanitaustani tähden ikävien ennakkoluulojen kohteeksi. Lukioaikana pohdin identiteettiäni ja omat juuret korostuivat voimakkaammin. Koin erilaisuuden ja siitä johtuvan eriarvoisuuden erittäin raskaana taakkana. Aivan kuin olisin ollut akvaariossa; joka suunnasta näkyvissä ja muiden tarkasteltavissa.
Olemme ryhmämme edustajia, tahdoimme tai emme
Kohtaamani syrjivät tilanteet ovat avanneet silmäni. On oikeastaan paljon helpompaa mennä ennakkoluuloja toteuttavaan epätoivottuun muottiin, kuin kyetä näyttämään, etten ole sellainen kuin muut olettavat minun olevan. Vaatii henkisiä voimavaroja taistella ennakkoluuloja vastaan.
Itsetunto rakentuu hyvin pitkälle siltä pohjalta, miten arvokas tai arvoton olen toisten silmissä. Jos yksilö kokee jo varhaisessa vaiheessa, että häntä pidetään toisen luokan kansalaisena, hän alkaa kokea itsensä ulkopuoliseksi, eikä tervettä sitoutumista yhteisiin ”normistoihin” synny. Suhtautuminen muihin ympärillä oleviin voi muuttua ylimieliseksi, ennakolta puolustavaksi ja hyökkääväksi käytökseksi. Kannustava suhtautuminen puolestaan auttaa meitä kasvamaan täyteen mittaamme ja muodostamaan terveen itsetunnon.
Tahdoimme tai emme, edustamme aina omaa ryhmäämme. Valitettavasti ennakkoluulot toimivat niin, että jos möhlimme, koko ryhmä saa tuomion. Jos onnistumme, meitä pidetään poikkeuksena.
Outo ja vieras hämmentää
Meidän on usein vaikea hyväksyä eri lailla käyttäytyviä tai omista vakiokuvioistamme poikkeavia toisia ihmisiä. Outo ja vieras hämmentää meitä. Puhumme yhdenvertaisuuden puolesta, mutta käytännössä samalla monien ajatuksissa yhdenvertaisuus tarkoittaa samanlaisuutta.
Ennakkoluulot johtuvat usein siitä, ettei ole oikeaa tietoa erilaisuuden taustasta. Vaikka romanit ovat asuneet vuosisatoja Suomessa, romanikulttuurista ei yleensä tiedetä paljoakaan.
Myös itsetunnolla on väliä ennakkoluulojen purkamisessa. Kun ihminen osaa arvostaa terveellä tavalla itseään ja on sinut itsensä kanssa, silloin hän uskaltaa ottaa selvää myös erilaisuudesta. Sitä kautta turhat pelot ja ennakkoluulot vähenevät, eikä erilaisuutta koeta enää uhaksi, vaan se osataan nähdä rikkautena.
Romanien elämäntapa on olla olemassa ja säilyä
Suomi on nykyään monikulttuurinen ja kansainvälinen maa. On hienoa, että vähitellen myös romanit ovat saaneet täällä hyväksyntää ja meidän kulttuurimme säilymiseen panostetaan. Mielestäni on tärkeää, että tulemme tutuksi oman maan vähemmistöryhmien kanssa. Se auttaa ymmärtämään myös muualta maailmasta tulevia ihmisiä ja heidän kulttuureitaan.
Romanikulttuurin ja –identiteetin säilyminen on todistus sitkeydestä ja periksiantamattomuudesta vaikeuksien ja vuosisatoja kestäneen syrjinnän keskellä. Romanien omaleimainen elämäntapa on tapa olla olemassa ja säilyä.
Tähän olemisen tapaan kuuluu nykyään halu ja mahdollisuus kouluttautua, tehdä työtä yhteisten päämäärien eteen ja elää yhteisten normien mukaan. Tähän romaneille on annettava yhtäläiset mahdollisuudet ja resurssit: koulutusta, palveluja ja mahdollisuuksia yhteistyöhön.
Tuula Åkerlund
Romano Missio ry:n toiminnanjohtaja
Kaikille eväät elämään -avustusohjelma vähentää eriarvoisuutta. Ohjelmassa on mukana 23 lasten, nuorten ja lapsiperheiden parissa työskentelevän järjestön kehittämishanketta ja Lastensuojelun Keskusliitto koordinoi sen toteuttamista. Julkaisemme blogissamme ohjelman Eväät kaikille hyvään arkeen -kampanjaan liittyviä asiantuntijakirjoituksia. Kampanja tuo esiin lasten, nuorten ja perheiden kohtaamia eriarvoisuuden ilmiöitä ja hanketyössä niihin kehitettyjä ratkaisuja.
#kaikilleeväätelämään #eväätarkeen
Kommentit (0)