Hyppää sisältöön

Kokemusasiantuntijuutta pintaa syvemmältä – Erätaukokeskustelusarja alkaa!

Osallisuus
Lastensuojelu
Uutiset
20.09.2022
Kokemusasiantuntijuutta pintaa syvemmältä – Erätaukokeskustelusarja alkaa!

Millaisia kiperiä, vielä piilossakin olevia, kysymyksiä lastensuojelun kokemusasiantuntijuuteen liittyy? Millaisia tilanteita kokemusasiantuntija arjessaan kohtaa? Millaisia eettisiä ja käytännöllisiäkin pulmia toiminnan järjestäjät ratkovat omassa työssään? Lastensuojelun Keskusliitto, Pesäpuu ry ja Erätaukosäätiö järjestävät keskustelusarjan lastensuojelun kokemusasiantuntijuudesta.

Kokemusasiantuntijatoiminnasta on tullut olennainen osa suomalaista lastensuojelua. Kokemusasiantuntijat ovat vakiinnuttaneet paikkansa lastensuojelupalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä, mutta enenevissä määrin myös osana lapsille, nuorille ja perheille tarjottavia palveluita. Toimintaan kuitenkin liittyy vielä monenlaisia kysymyksiä, mutta myös toisistaan eroavia näkemyksiä.

Tämän vuoksi Lastensuojelun Keskusliitto, Pesäpuu ry ja Erätaukosäätiö järjestävät talven 2022-2023 aikana Erätaukokeskustelusarjan, jossa kokoonnumme yhteen rakentamaan yhteistä ymmärrystä lastensuojelun kokemusasiantuntijuudesta ja siihen liittyvistä kysymyksistä. Tapahtumapaikkana toimii Lapinlahden Lähde Helsingissä.

Nostamme keskusteluihin niin tuttuja kuin vähän tuntemattomampiakin näkökulmia sekä päivän polttavia kysymyksiä, ja kutsumme keskustelijoiksi laajasti eri alojen, tehtävien ja toimijoiden edustajia sekä lastensuojelun kokemusasiantuntijoina toimivia nuoria ja vanhempia. Keskusteluissa ei ole tavoitteena ensisijaisesti luoda konsensusta mutta ei myöskään vahvistaa vastakkainasettelua, vaan oppia ymmärtämään muita ja luoda yhteistä ymmärrystä käsillä olevista teemoista.

Ilmoittautumislinkit tapahtumiin avautuvat myöhemmin syksyllä.

Huom! Ensimmäinen tilaisuus 5.10.2022 järjestetään valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä. Tilaisuuteen voivat osallistua vain päiville paikan päälle saapuvat.

Erätaukokeskustelusarja:

Valtakunnalliset Lastensuojelupäivät, Lahti:

 • 5.10.2022: Kokemusasiantuntijuutta pintaa syvemmältä
  Miksi lastensuojelun asiakasnuoret ja -vanhemmat haluavat kertoa kokemuksistaan? Mikä kokemusasiantuntijuudessa voimaannuttaa? Mikä sen merkitys yksilölle on? Kuinka se on vaikuttanut elämänkulkuun ja -valintoihin? Keskustelussa pureudutaan kokemusasiantuntijuuteen motiiveihin ja merkityksiin yksilön näkökulmasta. Keskustelemassa kokemusasiantuntijanuoria ja vanhempia.

Lapinlahden Lähde, Helsinki, auditorio, torstai-iltaisin klo 17-19:

 • 10.11.2022: Onko kokemusasiantuntijakoulutus uusi pakkoruotsi?
  Millaisia valmiuksia kokemusasiantuntijuus edellyttää? Minkälaista asiantuntijuutta kokemusasiantuntijakoulutus rakentaa? Millaisia taitoja tai osaamista voi kerryttää ihan vain osallistumalla kehittäjäryhmätoimintaan? Keskustelussa tuodaan esiin erilaisia tulokulmia kokemusasiantuntijakoulutukseen ja kokemusasiantuntijana kehittymiseen. Keskustelemassa kokemusasiantuntijakoulutuksen järjestäjätahoja sekä kokemusasiantuntijuuden kehittäjiä.
 • 8.12.2022:  Silkkihansikaskulttuuri
  Vallitseeko kokemusasiantuntijuudessa “silkkihansikaskulttuuri”? Kuinka voidaan edistää kokemusasiantuntijoiden ja ammattilaisten välistä tasavertaisuutta? Millaista on kokemusasiantuntijan ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen välinen hyvä kohtaaminen? Kuinka kokemusasiantuntijuuden eettiset periaatteet toteutuvat arjessa? Keskustelun teemana on tasavertaisuus, eettisyys ja hyvä kohtaaminen puolin ja toisin. Keskustelemassa kokemusasiantuntijoita ja sosiaalialan ammattilaisia ja kehittäjiä.
 • 19.1.2023:  ”Nyt ne tulee ja vie meidän työt”
  Milloin kokemusasiantuntijasta voi tulla asiantuntija? Kuinka se muuttaa suhdetta omaan kokemukseen? Kuinka se muuttaa muiden suhtautumista? Millaisia odotuksia liittyy työsuhteessa tai palkkioilla työskenteleviin kokemusasiantuntijoihin? Millaiselta kokemustaustaisuus näyttää työyhteisön tai johtamisen näkökulmasta? Keskustelussa sukelletaan kokemustaustaisiin asiantuntijoihin liittyviin kysymyksiin niin yksilön, työyhteisön kuin johtamisenkin näkökulmasta. Keskustelemassa työelämäasiantuntija sekä työnantaja- että työntekijäosapuolet.
 • 16.2.2023: Kaiken takana on perhe (ja laitoskaverit)
  Millainen on kokemusasiantuntijan vastuu kertomastaan? Mitä jos omat kokemukset eivät vastaa lähipiirin kokemuksia? Millaisia tilanteita silloin voi syntyä? Kuinka ihmisen kokemuksen totuudenmukaisuutta voidaan arvioida? Voiko tai onko sitä tarpeen tehdä? Kuka kantaa vastuun silloin, jos omat kokemukset loukkaavat muiden tunteita? Kuinka näihin tilanteisiin voidaan varautua? Keskustelussa kokemuksiaan jakavat kokemusasiantuntijat sekä kokemusasiantuntijatoimintaa toteuttavien tahojen edustajat.

Lapinlahden Lähteen kahvila on auki tilaisuuksien yhteydessä.

Lisätietoja:

Kirsi Hokkila
Lastensuojelun Keskusliitto
Erityisasiantuntija, Kokemus tiedoksi -hanke
kirsi.hokkila@lskl.fi, 040 481 8078

Helena Inkinen
Pesäpuu ry
Kehittämispäällikkö, Nuorten osallisuus & kokemusasiantuntijuus
helena.inkinen@pesapuu.fi, 040 705 3876

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Sulje