Hyppää sisältöön

Kokemusasiantuntijuutta pintaa syvemmältä – Erätaukokeskustelusarja alkaa!

Osallisuus
Lastensuojelu
Uutiset
20.09.2022
Kokemusasiantuntijuutta pintaa syvemmältä  – Erätaukokeskustelusarja alkaa!

Millaisia kiperiä, vielä piilossakin olevia, kysymyksiä lastensuojelun kokemusasiantuntijuuteen liittyy? Millaisia tilanteita kokemusasiantuntija arjessaan kohtaa? Millaisia eettisiä ja käytännöllisiäkin pulmia toiminnan järjestäjät ratkovat omassa työssään? Lastensuojelun Keskusliitto, Pesäpuu ry ja Erätaukosäätiö järjestävät keskustelusarjan lastensuojelun kokemusasiantuntijuudesta.

Kokemusasiantuntijatoiminnasta on tullut olennainen osa suomalaista lastensuojelua. Kokemusasiantuntijat ovat vakiinnuttaneet paikkansa lastensuojelupalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä, mutta enenevissä määrin myös osana lapsille, nuorille ja perheille tarjottavia palveluita. Toimintaan kuitenkin liittyy vielä monenlaisia kysymyksiä, mutta myös toisistaan eroavia näkemyksiä.

Tämän vuoksi Lastensuojelun Keskusliitto, Pesäpuu ry ja Erätaukosäätiö järjestävät talven 2022-2023 aikana Erätaukokeskustelusarjan, jossa kokoonnumme yhteen rakentamaan yhteistä ymmärrystä lastensuojelun kokemusasiantuntijuudesta ja siihen liittyvistä kysymyksistä. Tapahtumapaikkana toimii Lapinlahden Lähde Helsingissä. Tilaisuudet myös striimataan livenä.

Nostamme keskusteluihin niin tuttuja kuin vähän tuntemattomampiakin näkökulmia sekä päivän polttavia kysymyksiä, ja kutsumme keskustelijoiksi laajasti eri alojen, tehtävien ja toimijoiden edustajia sekä lastensuojelun kokemusasiantuntijoina toimivia nuoria ja vanhempia. Keskusteluissa ei ole tavoitteena ensisijaisesti luoda konsensusta mutta ei myöskään vahvistaa vastakkainasettelua, vaan oppia ymmärtämään muita ja luoda yhteistä ymmärrystä käsillä olevista teemoista.

Ilmoittautuminen vuoden 2022 tapahtumiin on auki!
Striimilinkkiä varten ilmoittauduthan myös Webropolissa!

Huom! Ensimmäinen tilaisuus 5.10.2022 järjestetään valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä. Tilaisuuteen voivat osallistua vain päiville paikan päälle saapuvat.

Erätaukokeskustelusarja:

Valtakunnalliset Lastensuojelupäivät, Lahti:

  • 5.10.2022: Kokemusasiantuntijuutta pintaa syvemmältä
    Miksi lastensuojelun asiakasnuoret ja -vanhemmat haluavat kertoa kokemuksistaan? Mikä kokemusasiantuntijuudessa voimaannuttaa? Mikä sen merkitys yksilölle on? Kuinka se on vaikuttanut elämänkulkuun ja -valintoihin? Keskustelussa pureudutaan kokemusasiantuntijuuteen motiiveihin ja merkityksiin yksilön näkökulmasta. Keskustelemassa kokemusasiantuntijanuoria ja vanhempia.

Lapinlahden Lähde, Helsinki, auditorio, sekä striimi torstai-iltaisin klo 17-19:

Marraskuu:

  • 10.11.2022: Kokemusasiantuntijakoulutus – Tarvitaanko sitä lastensuojelussa?
    Lapinlahden Lähde, Helsinki, auditorio, klo 17-19

    Millaisia valmiuksia kokemusasiantuntijuus edellyttää? Minkälaista asiantuntijuutta kokemusasiantuntijakoulutus rakentaa? Millaisia taitoja tai osaamista voi kerryttää ihan vain osallistumalla kehittäjäryhmätoimintaan? Keskustelussa tuodaan esiin erilaisia tulokulmia kokemusasiantuntijakoulutukseen ja kokemusasiantuntijana kehittymiseen. Keskustelemassa kokemusasiantuntijakoulutuksen järjestäjätahoja sekä kokemusasiantuntijuuden kehittäjiä.

    Keskustelemassa:
    Kati Karvonen, Hyria
    Tuomas Ernamo, KAP-Vantaa
    Liinastiina Leinonen, Ensi ja turvakotien liitto ry
    Joonatan Ikonen, SOS-Lapsikylä
    Minttu Kallio, Perhekuntoutuskeskus Lauste
    Sari-Anne Paaso, Pesäpuu ry
    Fanny Nortamo, Pesäpuu ry
    Minna Kallinen, SONet BOTNIA

Joulukuu:

  • 8.12.2022:  Silkkihansikaskulttuuri
    Lapinlahden Lähde, Helsinki, auditorio, klo 17-19

    Vallitseeko kokemusasiantuntijuudessa “silkkihansikaskulttuuri”? Kuinka voidaan edistää kokemusasiantuntijoiden ja ammattilaisten välistä tasavertaisuutta? Millaista on kokemusasiantuntijan ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen välinen hyvä kohtaaminen? Kuinka kokemusasiantuntijuuden eettiset periaatteet toteutuvat arjessa? Keskustelun teemana on tasavertaisuus, eettisyys ja hyvä kohtaaminen puolin ja toisin. Keskustelemassa kokemusasiantuntijoita ja sosiaalialan ammattilaisia ja kehittäjiä.

Keskustelemassa:
Vilma Vähämaa, Osallisuuden aika ry
Maya Waitara, Osallisuuden aika ry
Reetta Pauni, SOS-Lapsikylä
Saana Pukkio, Vantaan kaupunki
Johannes Jahnukainen, Lastensuojelun Keskusliitto
Anu Kokko, Perhekuntoutuskeskus Lauste
Mikko Oranen, Hoivatie
Katri Salmi, Vantaan A-Kilta ry
Katriina Nokireki, Pesäpuu ry

Tammikuu 2023:

  • 19.1.2023:  ”Nyt ne tulee ja vie meidän työt”
    Lapinlahden Lähde, Helsinki, auditorio, klo 17-19

    Milloin kokemusasiantuntijasta voi tulla asiantuntija? Kuinka se muuttaa suhdetta omaan kokemukseen? Kuinka se muuttaa muiden suhtautumista Millaisia odotuksia liittyy työsuhteessa tai palkkioilla työskenteleviin kokemusasiantuntijoihin? Millaiselta kokemustaustaisuus näyttää työyhteisön tai johtamisen näkökulmasta? Entäpä ammattilaisten näkökulmasta? Keskustelussa sukelletaan kokemustaustaisiin asiantuntijoihin liittyviin kysymyksiin niin yksilön, työyhteisön kuin johtamisenkin näkökulmasta. Keskustelemassa työelämäasiantuntija sekä työnantaja- että työntekijäosapuolet.

Keskustelemassa:
Helena Inkinen, Pesäpuu ry
Pia Köpsi, Perhekuntoutuskeskus Lauste
Heidi Rosbäck, Osallisuuden aika ry
Hanna Oikarinen, Auta Lasta ry
Sanna Välimäki, Kasper – Kasvatus- ja perheneuvonta ry
Tanja Hirschovits-Gerz, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Petta Porko, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue

Helmikuu 2023:

  • 16.2.2023: Kaiken takana on perhe (ja laitoskaverit)
    Lapinlahden Lähde, Helsinki, auditorio, klo 17-19

    Millainen on kokemusasiantuntijan vastuu kertomastaan? Mitä jos omat kokemukset eivät vastaa lähipiirin kokemuksia? Millaisia tilanteita silloin voi syntyä? Kuinka ihmisen kokemuksen totuudenmukaisuutta voidaan arvioida? Voiko tai onko sitä tarpeen tehdä? Kuka kantaa vastuun silloin, jos omat kokemukset loukkaavat muiden tunteita? Kuinka näihin tilanteisiin voidaan varautua? Keskustelussa kokemuksiaan jakavat kokemusasiantuntijat sekä kokemusasiantuntijatoimintaa toteuttavien tahojen edustajat.

Keskustelemassa:
Ellen Vänttilä, Veturointi-toiminta/Auta Lasta ry
Jenna Koikkalainen, SOS-Lapsikylä
Jonna Lindqvist, Lastensuojelun Keskusliitto
Onni Westlund, Pesäpuu ry
Maija Aalto, Helsingin Sanomat
Vilma Vähämaa, Osallisuuden aika ry
Mari Kangas, Perhekuntoutuskeskus Lauste

Huhtikuu 2023:

  • 12.4. Lastensuojelun kokemusasiantuntijatoiminnan eettiset kysymykset
    Lapinlahden Lähde, Helsinki, auditorio, klo 17-19
    Kokemusasiantuntijuus on juurtunut lastensuojeluun sen tunnistettujen hyötyjen vuoksi, mutta onko toiminnalla varjopuolia? Toiminnan kehittämiseksi on tärkeää keskustella myös esiin tulleista kriittisistä kysymyksistä: Millä tavoin toiminta muokkaa ihmisten identiteettiä ja elämänkulkuja? Tukeeko toiminta yksilön hyvinvointia vai uusintaako mahdollista traumaa? Estämmekö ihmisiä ”pääsemästä yli” lastensuojelusta?  Onko toiminnasta tullut edustuksellista osallisuutta? Ketkä toiminnan avulla pääsevät ääneen? Ketkä eivät? Kuinka se vaikuttaa siihen millaisena lastensuojelu meille näyttäytyy? Kuinka voimme varmistaa, että kokemusasiantuntijuus todella tukee ihmisten hyvinvointia? Kuinka kokemustieto parhaalla mahdollisella tavalla valjastetaan lastensuojelun kehittämisen tueksi?Erätaukosarjan päättävässä keskustelussa toiminnan eettisistä näkökulmista keskustelevat lastensuojelun, kokemusasiantuntijuuden ja osallisuuden pitkän linjan asiantuntijat.

Keskustelemassa:
Elina Pekkarinen, lapsiasiavaltuutettu
Miia Pitkänen, johtaja, Socca – Uudenmaan sosiaalialan osaamiskeskus
Seppo Sauro, sosiaalineuvos
Onni Westlund, kehittämispäällikkö, Pesäpuu ry
Essi Julin, erikoistutkija, THL
Anna-Maria Isola, sosiaalityön erikoistutkija, Turun yliopisto
Laura Kuusio, asiantuntija, Valtioneuvoston kanslia

Keskustelua fasilitoi Erätaukosäätiön toimitusjohtaja Laura Arikka.

Ilmoittaudu tilaisuuteen webropolissa.

Lapinlahden Lähteen kahvila on auki tilaisuuksien yhteydessä.

Lisätietoja:

Kirsi Hokkila
Lastensuojelun Keskusliitto
Erityisasiantuntija, Kokemus tiedoksi -hanke
kirsi.hokkila@lskl.fi, 040 481 8078

Helena Inkinen
Pesäpuu ry
Kehittämispäällikkö, Nuorten osallisuus & kokemusasiantuntijuus
helena.inkinen@pesapuu.fi, 040 705 3876

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje