Hyppää sisältöön

Mitä turvallisuus on lapsille ja nuorille? Lasten kirjoituksia turvallisuudesta on julkaistu

Lapsen oikeudet
Lapsen arki
Uutiset
16.11.2022
Mitä turvallisuus on lapsille ja nuorille? Lasten kirjoituksia turvallisuudesta on julkaistu

Lasten ja nuorten turvallisuuden tunne on ollut viime vuosina koetuksella. Sotien, kulkutautien ja energiatilanteen värittäessä aikuisten puhetta meidän on erityisen tärkeää kuunnella lasten ja nuorten ajatuksia, jotta voimme ymmärtää, miten heidän turvallisuuden tunnettaan voidaan vahvistaa. Turvallisuus on… -lasten ja nuorten kirjoituskilpailun kirjoituksia löytyy nyt yksistä kansista.

Lapsen oikeuksien viestinnän sekä Lapsen oikeuksien viikon vuoden 2022 teema on lapsen oikeus turvallisuuteen. Lapsen oikeuksien kansallinen viestintäverkosto (lapsenoikeudet.fi) kutsui huhtikuussa 2022 lapsia ja nuoria osallistumaan Turvallisuus on… -kirjoituskilpailuun, jossa haluttiin kuulla, mitä turvallisuus lapsille ja nuorille on. Kilpailuun osallistui yhteensä 118 kirjoittajaa, joiden ikähaarukka vaihteli esikoululaisesta 17-vuotiaaseen. Kilpailun palkintoraati koostui lapsen oikeuksien kansallisen viestintäverkoston edustajista.

Kirjoituskilpailussa ensimmäiselle sijalle valikoitui 15-vuotiaan Ella Ruokosen kirjoittama omaleimainen runo ”Mitä turvallisuus on?”, joka palkintoraadin mielestä kuvasi erityisen onnistuneesti turvallisuuden tunteen kokonaisvaltaisuutta lapsen näkökulmasta.

“…Turvallisuus tunne tuo
ei mikään uhkaa suo
Elämä ja arki ne rauhas rullaa
Vaikka joskus takapakkeja kuullaan
Turvallisuus on varmuus, sut hyväksytään
ei feikata ilmeit tunteet näytetään…”

Katkelma Ella Ruokosen, 15 v., kirjoituksesta.
Kilpailun ensimmäinen sija.

Lapsen turvallisuus muodostuu suhteessa toisiin

Katkelmia kirjoituksista on nyt koottu yksien kansien väliin, Turvallisuus on… -julkaisuksi. Lasten ja nuorten kirjoituksissa turvallisuus näyttäytyy tunteena, joka muodostuu erityisesti muista ihmisistä ja läheisyydestä, turvallisesta paikasta, kuten kodista tai koulusta, sekä luottamuksesta itseen ja muihin.

Erityisesti nuoremmat lapset lähestyvät turvallisuutta usein konkreettisesti ja kuvaavat kirjoituksissaan liikenneturvallisuutta, pimeän pelkoa tai vaaroja internetissä. Yläkoululaiset ja lukiolaiset kuvaavat turvallisuutta enemmän sisäisenä tunteena: se on sitä, että tulee kuulluksi, että saa olla oma itsensä ja että tietää, että joku välittää ja huolehtii.

Lapsille ja nuorille turvallisuus on ennen kaikkea tavallista arkea, vaarojen ja pelon puutetta. Turvallisuutta heikentävät kiusaaminen, syrjintä, pelottavat tai humalaiset aikuiset, riidat sekä liikenteessä kaahailijat.

Lapsen oikeuksien kansallinen viestintäverkosto ja Lastensuojelun Keskusliitto kiittävät jokaista lasta ja nuorta, joka pohti turvallisuutta ja lähetti ajatuksensa julkaistavaksi, jotta aikuiset voivat oppia heidän ajatuksistaan.

Lisätietoja:

Viestintäasiantuntija Laura Sareskoski
laura.sareskoski@lskl.fi
p. 050 310 3086

Johtaja (viestintä ja vaikuttaminen) Juuli Hurskainen
juuli.hurskainen@lskl.fi
p. 050 3533 480

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje