Unelmien perhekeskus on paikka, jonne kaikki perheet ovat tervetulleita niin iloineen kuin suruineen ja murheineen. Unelmien perhekeskuksessa perheiden palvelut ovat saatavilla helposti ja ne löytyvät “saman katon alta”, vaikka olisivatkin fyysisesti eri paikoissa. Siellä perheet ovat aidosti keskiössä ja he osallistuvat palveluiden kehittämiseen yhdessä ammattilaisten kanssa.
Unelmien perhekeskus vaatii palvelujen, tuen ja toiminnan yhteensovittamista sekä yhteistyörakenteista ja -käytännöistä sopimista. Se ei synny yksin, siihen tarvitaan yhdessä tekemistä ja aitoa kumppanuutta eri toimijoiden välille. Vain näin voimme vastata perheiden tarpeisiin ja vahvistaa niiden hyvinvointia. Perheet keskiöön! -toiminta tekee töitä tämän tavoitteen toteuttamiseksi ja tukee järjestöjen kiinnittymistä perhekeskustoimintaan.
Tulosta ja leikkaa Perheet keskiöön! -paperikirppu ja taittele se ohjeen mukaan.
Hankekaudella kerätyn tiedon ja kehittämistyön pohjalta on kirjoitettu Perheet keskiöön! -toimintasuositus: Järjestöjen kiinnittyminen perhekeskustoimintaan.
Toimintasuosituksessa kuvataan, miten järjestöt kiinnittyvät perhekeskustoimintaan ja tarkastellaan keskeisiä periaatteita ja tekijöitä, joiden kautta järjestöjen kiinnittyminen on mahdollista – toimiipa perhekeskus sitten yhden tai useamman kunnan alueella.
Mallia voidaan soveltaa verkostojen ja yhteisen työn tarkasteluun kuntatasolla, alueellisella tai maakunnan tasolla. Keskeiset periaatteet pätevät myös silloin, kun perhekeskustoiminta ei ole alueella vakiintunutta. Perhekeskuskäsitteen sijaan voidaan silloin puhua lasten ja perheiden palvelujen ja tuen kokonaisuudesta.
Käy lisäksi lukemassa Kaisli Syrjäsen ja Katja Rippsteinin blogi yhteisen työn merkityksestä perhekeskuskehittämisessä.
Lue Järjestöjen kiinnittyminen perhekeskustoimintaan -toimintasuositus!
Toimintasuosituksen tueksi olemme koonneet esimerkkejä siitä, miten järjestöt voivat kiinnittyä perhekeskustoimintaan niin maakunnan, alueiden kuin yksittäisen kunnan tasolla.
Yhteistyön vahvistaminen maakuntatasolla:
Järjestöjen kiinnittyminen maakunnallisiin perhekeskusrakenteisiin. Avattuna verkostot, niiden tehtävät ja merkitys.
Yhteistyön vahvistaminen aluetasolla:
Alueellisen järjestöverkoston koordinointi ja toiminta
Perhekeskustoimijoiden alueellisen yhteistyön vahvistaminen työpajatyöskentelyn kautta
Yhteistyön vahvistaminen kuntatasolla
Viestintä- ja verkostokoordinaattori
040 660 2965