Hyppää sisältöön
Perheet keskiöön!

Vaikutamme

Lastensuojelun Keskusliiton Perheet keskiöön! -toiminta tekee vaikuttamistyötä sen eteen, että perhekeskukset rakennetaan perheiden tarpeita vastaaviksi. Tämä onnistuu vain, jos eri toimijat tekevät töitä yhdessä ja järjestöjen osaaminen, toiminta ja palvelut ovat kiinteä osa kokonaisuutta.

Miten vaikutamme?

  • Vaikutamme erilaisissa kansallisissa verkostoissa ja koordinoimme kahta valtakunnallista perhekeskusverkostoa: järjestöjen perhekeskusverkostoa ja Perheet keskiöön -järjestöfoorumia.
    Lue lisää Verkostoimme-sivulta.
  • Otamme kantaa keskeisiin perhekeskuskehittämisen kysymyksiin järjestöjen näkökulmasta.
  •  Järjestämme tarpeen mukaan erilaisia koulutuksia, tilaisuuksia ja työpajoja perhekeskustoimijoille.
  • Tarjoamme materiaalia ja työkaluja perhekeskus- ja kohtaamispaikkatoiminnan kehittämisen tueksi. Tutustu Materiaalit-sivulla toimintasuosituksiimme ja muuhun tuottamaamme materiaaliin.
Teini-ikäinen tyttö ojentaa isälleen ja äidilleen punaisen pallon ulkona.

Kuva: Laura Vesa

7-henkinen, monikulttuurinen perhe poseeraa puistossa kameralle.

Kuva. Laura Vesa

Järjestöt osana perhekeskuksia

Hyvinvointialueilla luodaan parhaillaan rakenteita perhekeskustoiminnan vakiinnuttamiseksi. On tärkeää, että tässä rakennustyössä ovat alusta alkaen mukana kaikki toimijat, mukaan lukien kolmas sektori, kuten järjestöt. Vain näin syntyy perheiden tarpeisiin vastaava perhekeskus.

Kartoitimme, missä eri hyvinvointialueilla mennään perhekeskuskehittämisen ja järjestöyhteistyön suhteen. Osana tilannekuvaa tarjoamme alueiden perhekeskuskehittäjien käyttöön myös hyviä käytäntöjä ja välineitä, esimerkiksi Järjestöt osana perhekeskuksia -arviointityökalun.

Tutustu Järjestöt osana perhekeskusta -tilannekuvaan

Miksi on tärkeää, että järjestöt ovat osa perhekeskuksia?

Järjestöillä on paljon osaamista ja asiantuntemusta, jota kannattaa hyödyntää perhekeskuksissa. Järjestöjen tarjoama tuki ja toiminta on monipuolista: ne tarjoavat vertais- ja vapaaehtoistoimintaa, ammatillisesti ohjattuja ryhmiä, palveluita, verkossa toimivaa tukea ja asiantuntijapalveluita.

""

 Perhekeskuksen tehtävät

Järjestöillä on paljon osaamista, toimintaa ja palveluita liittyen kaikkiin perhekeskuksen tehtäviin.

Kuva: THL (thl.fi)

Minkälaista osaamista, toimintaa ja palveluita järjestöt tarjoavat?

Perhekeskus tehdään yhdessä

Perheiden näkökulmasta on tärkeää, että heidän tarvitsemansa palvelut ja tuki ovat saatavilla helposti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että palvelut ja tuki löytyvät “saman katon alta”, vaikka sijaitsisivatkin fyysisesti eri paikoissa. Tälle työlle perhekeskus tarjoaa mainion rakenteen.

Rakenne ei kuitenkaan yksin riitä. Jotta eri toimijoiden tarjoamat palvelut, tuki ja toiminta voidaan yhteensovittaa, vaatii se yhteistyörakenteista ja -käytännöistä sopimista, yhdessä tekemistä ja aitoa kumppanuutta. Vain näin perhekeskus voi vastata perheiden tarpeisiin ja vahvistaa niiden hyvinvointia.

Lue lisää perhekeskuksesta THL:n sivulta.

Isä, äiti ja vauva ovat ulkona syksyisessä maisemassa. Vauva on äidin sylissä ja sekä isä että äiti katsovat häntä.

Kuva: Laura Vesa

Pikkutyttö leikkii hiekkalaatikolla ja nainen ojentaa hänelle lehden.

Kuva: Laura Vesa

Järjestöjen kiinnittyminen perhekeskustoimintaan -toimintasuositus

Vain yhdessä tekemällä ja aidolla kumppanuudella voidaan vastata perheiden tarpeisiin ja lisätä hyvinvointia. Aito yhdessä tekeminen ja kumppanuus eivät synny itsekseen, vaan ne edellyttävät toimintojen ja palvelujen yhteensovittamista sekä yhteistyörakenteista ja -käytännöistä sopimista. Toimintasuosituksessa tarkastellaan yhteistyön kysymyksiä erityisesti lasten ja perheiden kanssa toimivien järjestöjen
näkökulmasta.

Tutustu järjestöjen kiinnittyminen perhekeskustoimintaan -toimintasuositukseen.

Katso videomme: Miksi on tärkeää, että järjestöt ovat osa perhekeskuksia?

Lastensuojelun Keskusliiton Perheet keskiöön -toiminnan tuottama video kertoo siitä, miksi on niin tärkeää, että järjestöt ovat osa perhekeskuksia ympäri Suomen. Video on kuvattu Jaatisen Majalla ja sen on toteuttanut Nousussa Oy. Videolla esiintyvät perheet eivät liity kerrottuun tarinaan.

Miltä unelmien perhekeskus näyttää ja miten siitä tulee totta?

Unelmien perhekeskus on paikka, jonne kaikki perheet ovat tervetulleita niin iloineen kuin suruineen. Unelmien perhekeskuksessa perheet ovat keskiössä ja eri palvelut helposti saatavilla. Tutustu videoihimme.

Laatua kohtaamispaikkatoimintaan

Kohtaamispaikat ovat osa perhekeskuksia.  Monien muiden toimijoiden ohella järjestöt ylläpitävät perheiden kohtaamispaikkoja, jotka lisäävät vanhempien osallisuutta ja keskinäistä vertaistukea sekä tarjoavat leikkitoimintaa tai avointa varhaiskasvatusta lapsille.

Kehittämämme kohtaamispaikkatoiminnan arviointimallin avulla yksittäiset kohtaamispaikat, kunnat ja hyvinvointialueet voivat kehittää toimintaansa vastaamaan entistä paremmin perheiden tarpeisiin sekä vahvistaa eri kohtaamispaikkatoimijoiden yhteistyötä. Arviointimalli on kehitetty Perheet keskiöön! -hankkeen (2018–2021) aikana.

Tutustu tarkemmin arviointimalliimme

Isä, äiti ja pikkupoika leikkivät autoilla perhekeskuksen lattialla.

Kuva: Laura Vesa

Äiti istuu sohvalla ja halaa kahta poikaansa.

Tutustu myös Osallisuusviikon 2021 kyselyn tuloksia kokoavaan interaktiiviseen artikkeliimme!

Kysyimme vanhemmilta, miten lasten & perheiden palvelut, tuki ja niistä tiedottaminen toimivat ja miten niitä pitäisi kehittää? Vanhempien vastaukset antavat arvokasta tietoa perheiden palvelujen ja perhekeskusten kehittämisen tueksi.

Lue kyselyn tuloksista kertova artikkeli

Tutustu perhekeskuksen tehtäviin leikkimielisen kirputtelun kautta.

Tulosta ja leikkaa Perheet keskiöön! -paperikirppu ja taittele se ohjeen mukaan.

Paperista taiteltu leikkikirppu ruohikolla.

Sulje