Siirry sisältöön

Perhekeskus tukee vanhemmuudessa ja parisuhteessa

Julkaisut

Opas huostaanoton tilanteeseen – opas vanhemmille ja läheisille

Tämä opas on tarkoitettu Sinulle, jonka perhettä koskettaa lapsen tai nuoren sijoitus tai huostaanotto. Tunnet ehkä joutuneesi tuntemattomalle maaperälle yksin. Me saman kokeneet vanhemmat olemme koonneet tähän ohjeita ja neuvoja. Ne ovat tueksi ja avuksi sijoituksen aiheuttamaan kriisiin. Haluamme välittää Sinulle toivonkipinän sisimpääsi ja uskoa siihen, että elämä kääntyy parhain päin.

Vanhempien kirjoittama opas lapsen sijoituksen tai huostaanoton tilanteeseen on tarkoitettu vanhemmille ja lapsen läheisille aikuisille. Shokkitilanne vie voimia. Opas toimikoon muistilistana ja kannustuksena vaikeimpana hetkenä.

Lisätietoa voikukkia.fi


Kasvatakannustaen.fi

Mikä on väkivaltaa ja laiminlyöntiä kasvatuksessa tänä päivänä? Entä mitä kaikkea pitää sisällään kannustava kasvatus? Mitä pitäisi tietää ja tehdä, jotta autamme perheitä pois haitallisesta kasvatuksesta kohti hyvää ja toimivaa vuorovaikutusta? Lasten ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille suunnattu sähköinen kirja tarjoaa vastauksia ja keinoja! Linkki verkkoaineistoon.


Oma päivä -mobiilipeli

Miltä kiire tuntuu? Saako vanhempaa häiritä? Millaista on olla yksin kotona? Miltä vanhempi näyttää, kun hän menee aamulla töihin? Arki voi näyttää lapsen silmin aivan erilaiselta kuin aikuisen. Oma päivä -peli on nykyaikainen ja hauska väline vanhemman ja lapsen välisen keskustelun ruokkimiseen.


Hyvinvoiva Perhe -menetelmäsivusto: satuhierontaa, Sherborne-liikuntaa…

Hyvinvoiva Perhe -menetelmäsivusto tarjoaa vanhemmuuden vahvistusta, parisuhteen paijaamista, silitystä satuillen, läsnäoloa leikkien ja muita metkoja menetelmiä arjen hyvinvointiin.


Olet Erityisesti Isä -työkirja

Olet Erityisesti Isä -työkirjassa on kuvattu työtapoja vinkiksi ja tueksi päihteitä käyttävien tai päihdetaustaisten isien parissa työskenteleville. Työkirja sisältää kuvauksia yksilötyöstä ja yhteistyössä toteutetuista isä- ja isä-lapsi-ryhmätoiminnoista. Lopun tehtäväosioon on koottu pohdintatehtäviä isäerityiseen työhön. Työkirjaa käytetään yhdessä Erityisesti Isä – Tausta ja työorientaatio -kirjan kanssa.

Kehittämiskeskus Tyynelän Erityisesti Isä -hankkeessa (2013-2016) tuettiin päihteitä käyttävän isän päihteistä kuntoutumista ja vanhemmuutta erilaisissa vanhemmuuden tilanteissa. Samanaikaisesti lapsille luotiin edellytyksiä ja osallisuutta omaan isään. Hankkeessa hyödynnettiin vertaistukea ja kokemusasiantuntijuutta sekä kehitettiin uusia toimintatapoja ja osaamista isäerityiseen työhön. Hankkeen tuotoksena syntyi Olet Erityisesti Isä- työkirja ja Tausta ja työorientaatio.


Kaikesta huolimatta, näe vanhempi -kortit

Kaikesta huolimatta näe vanhempi -korttien tarkoituksena saada meidät pohtimaan omia ennakkokäsityksiämme vanhemmista, joilla on vanhemmuutta varjostavia haasteita elämässään. Näetkö sinä Hannan ja lapset vaiko Huosta-Hannan? Kaikesta huolimatta, näe vanhempi -kortit on tuotettu Emma & Elias -ohjelman Haastavan vanhemmuuden teemaryhmässä.


POP-naperot-kortit

POP-naperot ovat sympaattisia lapsenomaisia hahmoja, jotka viestittävät asiaa eri-ikäisten lasten näkökulmasta. Naperoissa kuuluu lapsen ääni: se, millä keinoin lapsi toivoo aikuisen ohjaavan itseään. Materiaali sopii sekä vanhempien että ammattilaisten käyttöön. Tuotteet on tehty muistuttamaan myönteisistä kasvatuskeinoista. Värikäs materiaali on suunniteltu pidettäväksi esillä.


Kannusta minut vahvaksi – Kohti turvallista lapsuutta

Myönteinen vuorovaikutus edistää lapsen oppimista, tunne-elämän taitoja ja sosiaalista kehitystä. Kun lapsi kokee olevansa turvassa, hän hyväksyy helpommin vanhempansa opastuksen ja säännöt. Linkki verkko-oppaaseen.

Tämä opas löytyy myös englanniksi, viroksi, venäjäksi ja somalin kielellä: http://virtuaalikirja.fi/ensijaturvakotienliitto/kirjat/vakivalta-ja-laiminlyonti-tunnista-ja-puutu/luku-2-menetelmat/#last


Sinulle, jonka läheinen on pidätettynä tai vankilassa – Opas vanhemmalle

Opas kertoo rikosprosessin vaiheet, apua tarjoavat tahot ja korostaa myös vanhemman huolenpitoa omasta jaksamisesta. ”Opas vanhemmalle – Sinulle, jonka läheinen on pidätettynä tai vankilassa” antaa tukea sekä
käytännön neuvoja vanhemmalle tilanteessa, jossa vanhempi on vangittuna. Miten esimerkiksi vastata lasten kysymyksiin, jotka liittyvät rikokseen?

Alkuperäinen teksti on ruotsalaisen Bufff-järjestön, joka työskentelee vankien lasten parissa Ruotsissa. Vaikeasta aiheesta huolimatta teksti huokuu lämpöä ja luottamusta. Sisältö perustuu järjestön pitkään kokemukseen ja aitoihin tarinoihin. Suomenkielisen version on tuottanut Kriminaalihuollon tukisäätiön Ehjä perhe -toiminta, joka tukee perheitä Suomessa ja tekee yhteistä kehittämistyötä Bufff-järjestön kanssa.


Opinnäytetyö: Isyyttä etsimässä – Vanhemmuutta tukemassa

Tämän opinnäytetyön lähtökohtana oli yhteistyö Kuopion seudun päihdepalvelusäätiön ja Kehittämiskeskus Tyynelän Erityisesti Isä -projektin (2013–2016) kanssa. Tarkoituksena on nostaa esiin isien kokemuksia päihdekuntoutuksessa vietetystä kuntoutusjaksosta ja siellä annetusta ja saadusta tuesta isyydelle, vanhemmuudelle ja päihteettömyydelle. Opinnäytetyön tavoitteena on lisätä ymmärrystä päihteitä käyttävien isien kuntoutumista estävistä ja edistävistä tekijöistä.


Pelilauta – Ideoita yhdessä tekemiseen lasten ja nuorten kanssa

Pelilauta-esitteessä  James Koskisen vapaapäivä -toiminta on koonnut yhteen kivoja vapaa-ajanviettotapoja. Esitteen ideana on innostaa tekemään yhdessä asioita, sillä pelilauta on jo tekeminen itsessään. Ideoita muuhun tekemiseen voi bongata pitkin pelilautaa.


Sijaisperheiden tukihenkilötoiminnan käsikirja

Mitä perhekaveritoiminta on? Mitkä ovat perhekaverin tehtävät? Voisiko juuri sinun organisaatiosi järjestää perhekaveritoimintaa sijaisperheille? Vastaukset näihin kysymyksiin ja moneen muuhun asiaan löydät tämän käsikirjan sivuilta: Sijaisperheiden tukihenkilötoiminnan käsikirja – Vapaaehtoinen perhekaveri sijaisperheen arjen rikastajana (linkki materiaaliin).

Videot

Kuinka tärkeä on neuvolan rooli erityislapsiperheessä?

 

Miten neuvola voi tukea erityislapsiperheitä?

 

Miten lapsen sairaus tai erityistarpeet vaikuttavat vanhempien parisuhteeseen?

 

Pieniä vinkkejä arkeen parisuhteen hyvinvoinnin vahvistamiseksi?

 

Miten ammattilainen terveydenhuollossa voi tukea vanhempien parisuhdetta?

 

Satuhieronta yhdistää tarinat ja kosketuksen

 

Väkivalta kasvatuksessa. Mistä se kumpuaa?

 

Kun arjesta lapsen kanssa katoaa ilo

 

Ihmisiähän me ollaan kaikki

 

Lyhyesti ADHD:sta

 

Leijonaemot ry

 

Artikkelit

Perheaikaa.fi

Vertaistukea erityislasten vanhemmille

Tukea imetykseen

Raskauden aikainen ja synnytyksen jälkeinen seksuaalisuus

Itkuista vauvaa voi auttaa

Isien tukeminen erilaisissa kriisitilanteissa

Lapsen syntymä ja raha-asiat

Lapsen seksuaalisuuden tukeminen ja suojaaminen

Lasten pelaaminen – tietoja ja materiaalia

Pitkäaikaissairas lapsi perheessä